Det tyrkiske kjøkken - Tyrkiareiser.no
  • Min Reise
  • Skal vi ringe deg?
    Navn Etternavn
    Telefonnummer
    E-post
    Anropsdato
    Samtaletid
    Send_Callback

 

Mat og drikke – Det tyrkiske kjøkken


Det Tyrkiske (ottomanske) kjøkken regnes som en av de mest innflytelsesrike i verden, og maten blir vanligvis beskrevet som enkel, men velsmakende. Frokost er et lett måltid, vanligvis servert med hvitt brød, syltetøy, honning, tomat, agurk, ost og oliven. Middagen er ikke bare et øyeblikk når du spiser, men også en tid når du sosialiserer og diskuterer med godt selskap. 


Tyrkerne liker å drikke Rakı med maten. Dette er den nasjonale drinken og minner om greske Ouzon. Den lages ved å brenne alkohol fra drueskinn og deretter tilsette anis som krydder. En kald øl er også foretukket under de varme sommerdagene. Det mest kjente ølmerket er Efes. 


Hvis du vil ha en smak av det varierte tyrkiske kjøkkenet, kan du prøve meze (forrett) som ofte serveres med Rakı. Det er en samling av spennende salater, yoghurtblandinger, fylte grønnsaker, etc. og kan sies å være den tyrkiske ekvivalenten til den spanske tapasene.  Desserter er ofte veldig søte og har fantasifulle navn, som "elskers lepper" (dilberdudağı) og "kvinnens navle" (hanım gobeği). Et av de vanligste bakverkene er Baklava, som er laget på fylodeig og fylt med pistasjnøtter og valnøtter, og dynket i sirup. 


Ikke glem å prøve tyrkisk kaffe som er sterk og serveres i små kopper og skal være "søt som kjærlighet, varm som helvete og så tykk at du kan gå på overflaten". Te drikkes derimot i små glass og er en viktig del av hverdagen for folk flest her. Det er vanlig å få tilbud om eple te eller tyrkisk te når du er ute på handletur.


Noen kjente tyrkiske matretter 


Sigara Böreği - Butterdeigsruller med fetaost. 

Imambayıldı - En løk og tomatfylt aubergine. 

Döner Kebap - Veldig vanlig, kort og godt strimlet kjøtt servert i brød. 

Adana Kebap - Et sterkt kjøttdeig servert på spyd. 

Şiş Kebap - Kjøtt på spyd. 

Ton Balığı - Tunfisk. 

Karides - Reker. 

Kalamar - Blekksprut. 


7 tyrkiske retter du ikke vil gå glipp av! 


Tyrkisk mat er fargerikt og spennende der mattradisjoner er en viktig del av kulturen. Tyrkisk mat er veldig variert, enten du spiser kjøtt og fisk eller er vegetarianer eller veganer, kan du finne mange smakfulle favoritter i det store utvalget av retter. I klassiske tyrkiske retter kommer gode og ferske ingredienser til sin rett. Kanskje du allerede vet om kebab? Selv om dette kanskje er retten Tyrkia kanskje er mest kjent for, er det utrolig mye annet å prøve! 


Her på Tyrkiareiser har vi selvfølgelig smakt det meste. For å gjøre det enkelt for deg å botanisere i det store utvalget av retter, vil vi her foreslå syv typiske retter du ikke bør gå glipp av på kysten av Antalya. 


MENEMEN - TYRKISK EGGRETT 

Menemen er en eggrett som ofte serveres til frokost, brunsj eller lunsj. Det ligner et slags eggerøre, eller den meksikanske retten "Huevo Rancheros". Menemen tilberedes og serveres i en stekepanne og består av hakkede tomater, egg og forskjellige grønnsaker som paprika og løk. Det snakkes ofte om den skal tilberedes med løk eller uten. Uansett den evige diskusjonen er dette en stor favoritt ved frokost- og brunsjbordet! 



MANTI - TYRKISK RAVIOLI 

Manti kan beskrives som en tyrkisk ravioli. En hvetebasert deig rulles ut og deles i små firkanter fylt med krydret kjøtt. De små rutene brettes og kokes, så blandes deigkulene med en yoghurtbasert saus og serveres ofte med en olje- eller smørbasert saus på toppen. 



PIDE - TYRKISK PIZZA 

Tyrkia har sin egen versjon av pizza - Pide! Pide er et tynt og langstrakt brød som kan fylles med veldig mye godt, det kan være kjøtt, ost, grønnsaker og egg. Bare fantasien setter grenser. 



BEYTI - KEBAB 

Mange forbinder kebab med Tyrkia - og selvfølgelig er det her du finner den beste kebaben. Beyti er laget av kjøttdeig på biff eller lam som grilles på en spyd og serveres i skiver med yoghurt og tomatsaus. 



IMAN BAYILDI & KARNI BAYILDI - FYLT AUBERGINE 

To klassikere som du finner både i finere restauranter og i de små gatekjøkkenene. Imam bayildi er laget av aubergine, som stekes til det er mykt og deretter fylles med hakkede tomater og andre grønnsaker. Denne retten serveres ofte kald på meze-bordet (tyrkiske tapas med kalde retter). Karni Yarik er en lignende rett som inneholder kjøtt og tomater, men serveres varm. Navnet Imam Bayildi betyr "Imam som besvimte" fordi han syntes maten var så god. 



MERCIMEK KÖFTESI - LINSESTEK 

Mercimek Köftesi er veganske linsesteker med bulgur. Biffene kan tilberedes på mange forskjellige måter og serveres i mange forskjellige sammenhenger, for eksempel som forrett eller som en rett på meze-bordet. Som hovedrett serveres det ofte med tzatziki, salat og brød. 



KÜNEFE - DESSERT MED OST 

Kanskje det høres rart å blande ost inn i en søt dessert? Kanskje, men dette er faktisk en av våre absolutte favoritter. Künefe er tilberedt av revet, nudellignende fylodeig, ost og sukker. Desserten blir ofte stekt og toppet med pistasjnøtter. Denne retten er ikke så lett å få i Sverige, så husk å prøve Künefe når du får sjansen. 



 Dette var syv av Tyrkiareisers favoritter - det er selvfølgelig mange mange flere spennende retter det er verdt å prøve. Tyrkia er med andre ord et mekka for turister som er interessert i mat. Ha et godt måltid!