Helligdager og høytider i Tyrkia - Tyrkiareiser
 • Min Reise
 • Skal vi ringe deg?
  Navn Etternavn
  Telefonnummer
  E-post
  Anropsdato
  Samtaletid
  Send_Callback

 

Helligdager og høytider i Tyrkia


Tyrkia, akkurat som Norge, feirer høytider hvor man besøker familien, spiser god mat og har det hyggelig sammen. Banker og flere statseide selskaper kan ha stengt i løpet av visse helligdager. 


Datoer for helligdager og høytider 2024 


1 jan Nyttårsdagen 

23 apr Selvstendighetsdagen og Barnens dag 

1 mai Arbeidernes dag 

19 mai Atatürks, Ungdoms- og idrettens dag 

11 mars - 10 april Ramadan – fastemåned. I følge den gregorianske kalenderen flyttes Ramadan-tiden tilbake med omtrent elleve dager hvert år fordi den muslimske kalenderen er en månekalender. 

10 april – 12 april "Ramazan Bayrami" som även kallas av många “Şeker Bayram”- godisfesten“ startar när fastemånaden är slut. Festen pågår i tre dagar och under dessa dagar besöker man släkt och vänner. Man ger små presenter, ofta i form av godsaker och bakelser. 

15 juli "Demokrasi ve direnme hakki günü” - Dag for demokrati og motstand. 

16 juni – 19 juni  "Kurban Bayrami" (offerfesten)  

30 aug "Zafer Bayrami" Frigjøringsdagen / Seiersdagen 

29 okt ”Cumhuriyet Bayrami”- Republikkens dag. 


Hvordan går det til når man ferier Ramadan i Tyrkia?


Ramadan er den niende måneden i den muslimske kalenderen og den hellige fasten, som er en av de fem pilarene i Islam. Ved å helt avstå fra mat, drikke og intime relasjoner fra daggry til skumring, vil muslimer som deltar i faste lære tålmodighet og ydmykhet og øke deres bevissthet om religion.


Man ber til Allah (Gud) oftere enn vanlig, og ønsker deretter tilgivelse for tidligere synder og veiledning for å leve rettferdig og rense seg gjennom avholdenhet og gode gjerninger. Det forventes at alle oppfører seg bra, gir almisse, hedrer familien og unngår vold, sinne, sjalusi, smålighet, grådighet og spredning av rykter.


Ramadan er også en tid for festligheter når familier, slektninger og venner møtes for å bryte fasten eller spise senere måltider sammen. Bedrifter sponser banketter for ansatte og kunder. Folk med bedre stilling dekker bordet og deler ut mat til de som ikke har råd til det eller har tid til å dra hjem før solen går ned. Gater og bygninger er dekorert, og påkostede TV-produksjoner er veldig populære i mange land. Ramadan følges av høytiden Şeker Bayramı (sukkerfesten). Mange muslimer mener at Ramadan er en lykkelig måned fordi Gud for profeten Muhammad avslørte de første versene i islams hellige skrift, Koranen.