Reisemålets ABC - Tyrkiareiser
 • Min Reise
 • Skal vi ringe deg?
  Navn Etternavn
  Telefonnummer
  E-post
  Anropsdato
  Samtaletid
  Send_Callback

 

Reisemålets ABC 


Apotek 


Apotek kalles "eczane" på tyrkisk, og det er flere apotek de fleste steder. Noen apotek er åpne om natten. På søndager er de fleste apotek stengt, men noen er åpne på vakt. Hvilket apotek er åpent på søndager kan sees på et skilt som henges på alle apotekdører. 

Bank / minibank / vekslingskontor 


Bankene er vanligvis åpne mellom 09:00 og 17:00. Noen banker har imidlertid stengt for lunsj mellom kl. 12.00 og 13.00. Vekslingskontorer og minibanker er overalt, men det tryggeste er å bruke minibankene som er utenfor en bank, ettersom du kan få hjelp fra personalet der hvis det skulle oppstå problemer. 

Barn 


Hvis du reiser med barn, er det viktig å alltid holde et øye med dem ved bassenget, på lekeplasser eller i heiser. La aldri barn være alene på balkongen og ikke plasser stoler eller annet i nærheten av balkongrekkverket slik at barna kan klatre på dem. 

Elektrisitet / varmt vann 


220 volt. Strømnettet i Tyrkia er ofte overbelastet, og kortere strømbrudd kan derfor forekomme. Mange hoteller har egne strømgeneratorer, men disse er ikke alltid sterke nok til å holde alle funksjonene i gang. Hotell har ofte oppvarmet solvann og tilgjengeligheten kan derfor variere. 

Fotografering 

Det er generelt tillatt å fotografere i Tyrkia, men husk at det ikke er tillatt å fotografere myndighetspersoner som politi og militær eller deres arbeidsplasser. Det kan være greit og spørre om tilatelse før du tar bilde av lokalbefolkning.  

Hav og strand 


Sjekk om det er et flaggsystem på stranden du bruker, respekter dette og vær oppmerksom på værforandringer. Tidevann og understrøm kan være farlig. Vær oppmerksom på at det er forbudt å ta med steiner, skjell eller lignende hjem, da det kan klassifiseres som et historisk objekt. 

Internett 


Det er flere internettkafeer de fleste steder, og det koster fra omtrent 2 TL per time (prisen kan variere). I dag er det også gratis internett på de fleste hotell. 

Kredittkort 


De fleste banker har minibanker for Visa, Euro- og Mastercard. Hvis du har Diners Club, kan İş-bankasi hjelpe deg, og Akbank godtar American Express. 

Kulturelle gjenstander 

Det er forbudt å ta steiner, skjell eller andre gjenstander ut av landet. Siden disse gjenstandene kan være antikke, er de ulovlige å ta med ut av landet, og en slik lovbrudd kan føre til fengsel. 

Marked 


I de fleste feriebyer i Tyrkia har et lokalt marked en eller flere ganger i uken. Markedet er vel verdt et besøk og er populært blant både lokalbefolkningen og turister. På markedene finner du alt mellom himmel og jord. I de fleste markeder selges bomullsvarer, frukt og grønnsaker. 

Moské 


I følge islams religion skal man be fem ganger om dagen, og bønneutropene fra minarettene kan høres over hele Tyrkia. Besøkende er alltid velkomne i alle moskeer, men tenk på et par ting før besøket; antrekket må være "anstendig", dvs. dekket knær, skuldre og underliv, noe som gjelder både kvinner og menn. Du tar av deg skoene før du går inn, og kvinner må også bruke hodeplagg. Husk også å ikke besøke en moske under bønnetiden eller under fredagsbønnen fordi den regnes som ekstra hellig. Utenfor hver moske henger en plakett som indikerer tidene for bønnen. 

Når du besøker, bør du vise ærbødighet for det hellige stedet og ikke forstyrre dem som ber. Hvis du vil ta bilder inne i moskeen, anbefaler vi at du spør noen ansvarlige på forhånd

Politiet 

Ring 155 for å kontakte politiet. 

Penger

Den lokale valutaen er tyrkiske lira (TRY). Du kan betale med Visa-kort og Mastercard de fleste steder, og du kan også ta ut kontanter i automater (minibanker) mot et gebyr.

Ønsker du å ta med kontanter hjemmefra, må vi gjøre oppmerksom på at det de fleste steder ikke er mulig å veksle norske kroner, og vi anbefaler derfor at du tar med euro, som kan veksles på postkontoret (PTT) eller på vekslingskontorer.


Telefon 


For å ringe til Norge, ring 0047, og deretter telefonnummeret. Hvis du skal ringe Tyrkia (utenfor landegrensene), er landnummeret Tyrkia; 0090. 

Tips 


I Tyrkia er det vanlig å tipse til servitører, rengjøringspersonell og bussjåfører på utflukter. På restauranter er det vanlig å legge til 10% av totalen. Imidlertid blir det vanligvis ikke gitt tips til dolmuş og drosjesjåfører. 

Transport


Dolmuş (minibuss) 
Minibussen kjører faste ruter, men har ingen faste stopp eller rutetider. Bare stå hvor som helst ved veien og vink til bussen. Når man går på forteller du hvor du skal og betaler sjåføren. Dette er en billig og praktisk måte å komme seg rundt på. 

Buss 
Mange langdistansebusser kjører mellom byene, inkludert til Izmir og Istanbul. Disse starter på busstasjonen kalt "Otogar" på tyrkisk. Bussene har faste stopp og faste tider. Det er billig med buss, men prisene varierer mellom busselskapene. 

Taxi 
Det er mange drosjer i byene, og de er gule og derfor lette å få øye på. Alle drosjer må ha et taksameter og bruke dette, sjekk at det er slått på under reisen. For lengre turer kan du på forhånd avtale pris eller ta kontakt med flere forskjellige drosjesjåfører for å sammenligne. 

Bilutleie 
Minstealder for leie av bil er 18 år, og gyldig førerkort må da fremvises. Vi hjelper deg gjerne med å anbefale bilutleiefirmaer som vi samarbeider med, noe som gjør det enkelt og greit når du bestiller og betaler.