Det greske kjøkken - Tyrkiareiser.no
 • Min Reise
 • Skal vi ringe deg?
  Navn Etternavn
  Telefonnummer
  E-post
  Anropsdato
  Samtaletid
  Send_Callback


Det greske kjøkken: mat, drikke og søtsaker


Den greske kulinariske arven bærer spor av innflytelsen fra nabolandene, fra Italia og Tyrkia til Balkan og andre regioner. De tradisjonelle smakene har røtter i en rik historie der ingredienser som hvete, grønnsaker, olivenolje og vin har vært grunnleggende. Selv i dag utgjør ferske råvarer som tomater, paprika, squash, agurker, auberginer og løk, sammen med velduftende urter som oregano, timian, rosmarin, mynte og persille, ryggraden i det greske kjøkkenet. Havets herligheter, som fisk og skalldyr, dominerer på bordet, men lam, svin, kylling og storfekjøtt er også vanlig.

En lett og sunn start: den greske frokosten


Den greske frokosten er en lett start på dagen, vanligvis med ferske, lokale ingredienser. Som i mange andre kulturer er kaffe en sentral del av den greske frokosten, og den nytes ofte som sterk gresk kaffe brygget på finmalte kaffebønner. Yoghurt er også en hjørnestein i frokosten, ofte søtet med honning og servert med nøtter eller frisk frukt. Brød er en annen viktig del av frokostbordet, og det typiske spiralformede brødet fra bakeriet er spesielt populært og kan nytes med olivenolje, honning eller ost.

Frokosten inneholder ofte tomater, agurk og paprika, enten i form av salater eller oppskåret i skiver som kan nytes med brød. Oliven og fetaost er også vanlige ingredienser. For de som er ute etter en mer innholdsrik frokost, er omelett, også kjent som strapatsada, et populært alternativ. Denne kan fylles med smaker som tomat, løk, fetaost eller andre lokale oster.


Greske forretter - meze


Små retter til å dele!

Tzatziki er en tykk yoghurtsaus med agurk, hvitløk, olivenolje og urter som mynte og/eller dill. Tzatziki er enkel å tilberede på ditt eget kjøkken.
Myk fetaost er laget av sauemelk og serveres gjerne sammen med oliven.
Dolmades er deilige ruller pakket inn i vinblader, vanligvis fylt med ris, urter og noen ganger kjøttdeig. De serveres vanligvis med sitronbåter.
meze-bordet er mørke Kalamata-oliven ofte til stede, enten alene eller som en del av andre forretter.
Litt mer avanserte forretter for de mer sultne inkluderer spanakopita, keftedes og octapodi.
Spinakopita er laget av filodeig og fylt med spinat, løk, urter og fetaost.
Keftedes, en gresk kjøttbolle, krydres med urter og stekes til de er gyllenbrune. Server med tzatziki eller tomatsaus.
Octapodi, krillstekt eller frityrstekt blekksprut, smaksatt med olivenolje, urter og sitronsaft.


Middag på gresk


Middagen er dagens høydepunkt og nytes vanligvis av hele familien. Kjenner du allerede til disse populære rettene?

Moussaka består av lag med aubergine, poteter, kjøttdeig (vanligvis lam eller storfekjøtt), tomatsaus og bechamelsaus. Moussaka serveres ofte med ost og stekes i ovnen til den er gyllenbrun og gjennomstekt.
Souvlaki, en favoritt på sommerkveldene, er en grillet kjøttrett der marinerte kjøttstykker (vanligvis lam eller kylling) settes på et spyd og grilles over åpen ild. Den serveres ofte med pitabrød, og du kan tilsette ulike sauser og grønnsaker etter smak og behag.
Gyros er laget av grillet kjøtt (vanligvis svinekjøtt, kylling eller lam) og serveres vanligvis med pitabrød. Kjøttet skjæres i tynne skiver og grilles på en rund kebabgrill. Gyros er vanligvis smaksatt med olivenolje, sitronsaft, hvitløk, oregano og andre krydder. Gyros serveres med tomater, løk, salat og tzatziki.
Kleftiko er en favoritt blant lammeelskere. Den lages av fårekjøtt, poteter, løk, tomater, hvitløk og ulike krydder. Kjøttet stekes langsomt i ovnen til det er mykt og saftig, og serveres med for eksempel en yoghurtsaus med hvitløkssmak og salat.

Greske desserter


Baklava lages av tynne lag med filodeig, en blanding av nøtter og honning, og er ofte smaksatt med kanel og nellik.
De saftige loukoumades er friterte deigkuler dyppet i honning og drysset med malte nøtter eller kanel.
Galaktoboureko - et søtt bakverk laget av filodeig fylt med vaniljefyll og dyppet i sirup.
Rizogalo - gresk rispudding smaksatt med honning og kanel. Rizogalo lages med melk, ris og sukker og serveres kald.


Slik slukker du tørsten i Hellas


Når det gjelder drikke, er kaffe en viktig del av den greske kulturen, fra tradisjonell kaffebrygging til den moderne iskaffen som er så populær i sommervarmen. De som foretrekker noe sterkere, kan nyte ouzo, retsina eller metaxa. Øl har også sin plass, og lokale merker som Mythos og Fix Hellas blir stadig mer populære.

Enten du er ute etter et koffeinkick eller en avkjølende drink, har Hellas noe for enhver smak. Kalí órexi!