Verdt å vite

Moskéer

I henhold til islam skal man be fem ganger om dagen. Bønneropene kan du høre over hele Tyrkia. I dag er bønnene ferdiginnspilt og spilles av fra minareten.

Besøkende er alltid velkomne inn i alle moskéer, men det er noen ting du bør tenke på før du går inn:Du skal bruke ”anstendige” klær hvor knærne, skuldre og mage er dekket til. Disse reglene gjelder for både menn og kvinner.Du tar av deg skoene før du går inn, og kvinner bør dekke til hodet.

Ikke besøk moskéen under bønnestunden, eller under fredagsbønnen, da denne anses som spesielt hellig. Det finnes en tavle utenfor hver moské som viser tidene til bønnestundene.

Ved et besøk bør du vise respekt for den hellige plassen, og ikke forstyrre de som ber. Ønsker du å ta bilder inne i moskéen er det anbefalt at du spør noen ansvarlige først.

Kulturgjenstander

Det er forbudt å ta med steiner, skjell eller andre gjenstander som kan være av kulturell verdi. Ettersom disse gjenstandene kan være antikke, er det ulovlig å ta de med seg ut av landet, og et slikt brudd på loven kan føre til fengsel.

Fotografering

Det er som regel tillatt å fotografere og ta bilder i Tyrkia. Vær imidlertid oppmerksom på at det ikke er lov til å ta bilder av myndighetspersoner som politi, militære tjenestemenn, eller deres arbeidsplasser.