Tyrkia

Tyrkias sydkyst har de siste årene seilet opp blant nordmenns favorittreisemål. Vi elsker de endeløse strendene, vennligheten og den gode maten. Her er servicen personlig og varm, prisene er veldig gunstige og dagene er fylt av annerledes opplevelser. Atmosfæren er avslappende med et snev av det orientalske.

Badefolkets drøm

Tyrkias kyst har i løpet av de siste årene blitt et favorittreisemål for skandinaver. Her på sydkysten ligger de beste strendene. Barnefamiliene som vil ha langgrunn sandstrand, vannsportentusiastene, de som bare vil slappe av på en solstol i vannkanten og nyte livet – her får alle sitt. Eller hva med å tilbringe en dag på en båt som seiler langsomt langs klipper og viker, gjøre strandhugg, bade og kose seg med deilig mat? Vannet er klart og fint, i blant nesten blågrønt, derav navnet den turkise kysten. Pinjeskogene strekker seg nesten ned i vannkanten der badebåtene dupper og Middelhavet er på sitt mest innbydende. Dessuten har de fleste av Tyrkiareisers hotell badebasseng.

Det er morsommere å shoppe for halve prisen

Man kan vanskelig tenke seg en ferie uten noe spesielt å ha med seg hjem. Tyrkia er shopperens paradis; moteklær, skinn og gull – alt til lavere priser enn vi er vant til. Orientalske tepper er i tiden. Vevede og knyttede tepper blir etter en runde med te og forhandlinger til rene røverkjøp. Handel og pruting er en folkesport i Tyrkia.

Utelivets gleder

Restaurantilbudet er rikt i kebabens hjemland. Og variasjonen er stor - fra stilige restauranter med utsøkt kjøkken og service, via lokale kneiper til trendy rockekafeer. Underholdningstilbudet varierer fra heftige nattklubber til magedans – her er noe for enhver smak.

Mat og drikke

Den som liker god og variert mat trives i Tyrkia. Det tyrkiske kjøkken er ansett som ett av de mest innflytelsesrike i verden, og «bestemor» for mattradisjonene på Balkan, Hellas og store deler av midtøsten. Det første som faller oss inn er selvfølgelig kebab. Döner kebab er den som minner mest om den vi spiser hjemme. Men den finnes i alle varianter og består av lam med ulike slags tilbehør. Tyrkias variant av pizza er pide, en litt mindre utgave enn vi er vant til. Meze er et slags “koldtbord” bestånde av mange småretter og er vanlig som lunsj eller forrett til middag. Anisbrennevinet raki utblandet med vann drikkes i alle tenkelige sammenhenger, gjerne til middagen eller som en kjølig forfriskning. Raki ligner den greske ouzo, en drikk som fremstilles ved at man heller 40-prosent alkohol over drueskall og tilsetter anis. Øl heter bira på tyrkisk. Det mest kjente ølet er Efes. Frokosten er et lett måltid. Vanligvis serveres hvitt brød, ost, honning, grønnsaker og oliven. I Tyrkia er middagen ikke bare en stund der man spiser, men også en tid der man omgås og diskuterer.

Geografi og historie

Tyrkia er over 814.000 kvadratmeter stort, dvs. nesten to og en halv gang så stort som Norge. Det består av høyland og sletter (sentrale Anatolia), ville fjellområder (mot Russland og Midtøsten) og kysten (fruktbare sletter og fjellandskap). Innlandsklimaet er ekstremt med varme somre og kalde vintre, kystklimaet er temperert. 3 % av landet ligger i Europa og resten i Asia. Skillet er Bosporusstredet som går gjennom Istanbul, verdens eneste by som ligger i to verdensdeler. Byen het tidligere både Bysants og Konstantinopel, og var hovedstaden i det bysantiske og ottomanske riket før den moderne republikken Tyrkia ble opprettet i 1923. Hovedstaden ble da det nåværende Ankara. Men landets historie går flere tusen år tilbake i tid, og har vært bosted og slagplass for utallige kulturer og folkeslag (persere, grekere, romere m.fl.). Historiske steder og etterlevninger finnes i mangfold, hvilket gjør Tyrkia til et av de mest spennende steder å besøke om man vil oppleve mer enn sol og bad.

Folk

Tyrkerne er et stolt og høflig folkeslag. De har mer tradisjonelle verdier enn oss, men er mer vestlig orienterte enn sine arabiske naboer i øst. I gatebildet ser man både tradisjonelle og typisk «europeiske» og moderne kledde mennesker. For den tyrkiske kulturen omfavner både det nye og det gamle. Som turist blir man rørt over den umiddelbare vennligheten og varmen som er en del av kommunikasjonsformen her. Vi føler oss hjertelig velkomne, og det er lett å omgås på tvers av kulturelle skillelinjer.

En aktiv ferie

Hvis du ikke bare vil slikke sol og slappe av, men også være aktiv, har du nok å velge mellom. Vannsport som paragliding, vannski, brettseiling og dykking er populært. Fra turistområdene har du tilgang til både natur og landsbygd. Og nok av action: Her finnes elver der du kan rafte om du vil ha fart og spenning, og «familierafting» i mer komfortabel form.

Historie

Området som utgjør dagens Tyrkia var allerede for flere tusen år siden bosted for flere velutviklede kulturer, med folkeslag som hetitter, medeer og persere. Grekerne etablerte seg langs vestkysten rundt tusen år f. Kr. og bygde byer som Smyrna (dagens Izmir), Efesus og Miletos. På 300-tallet f. Kr. ble området...Les mer »

Historiske steder i Antalya-området

Den tyrkiske halvøyen Anatolia, tidligere kalt Lille-Asia, har gjennom historien vært en del av både det greske – og østromerske riket. I antikken huset dette området flere store byer, og mange av disse er gravd frem og restaurert. For den historieinteresserte finnes det masse å se og her har vi samlet noen...Les mer »

Historiske steder i Bodrum og Marmaris

Den tyrkiske halvøya Anatolia, tidligere kalt Lilleasia, har gjennom historien vært en del av både det greske– og østromerske riket. I antikken huset dette området flere store byer, og mange av disse er gravd frem og restaurert. For den historieinteresserte finnes det masse å se.  Efesos Efesos er...Les mer »

Religion

Tyrkia har ingen statsreligion, men ca. 98% av befolkningen er muslimer. Islam er delt i to retninger: sunni– og sjiamuslimer (sjiitter). I Tyrkia er det mest sunnimuslimer. De er konservative og holder seg til ordlyden i Koranen – Islams hellige bok.   Islam Gud heter «Allah» på arabisk. Muslimer har fått...Les mer »

På egenhånd i Antalya-området

Gazipaşa Cirka 40 km øst for Alanya ligger en liten uberørt by som heter Gazipaşa. Hit kan man dra med en minibuss, dolmuş. Gazipaşa har flere likhetstrekk med Alanya som byen så ut for cirka 20-25 år siden. I Gazipaşa er jordbruk den viktigste næringsveien. Byen er kjent for sine gode bananer...Les mer »

Hamam

En opplevelse for kropp og sjel Man kan ikke ha vært i Tyrkia uten å ha besøkt hamam. Hamam (tyrkisk bad) har en lang tradisjon i Tyrkia og har vært et sosialt møtested for både menn og kvinner gjennom århundrer. Hamam er en badstue som ofte kjennetegnes av vakre dekorerte veggfliser og en imponerende tak...Les mer »

Været

Lurer du på hvordan været er i Tyrkia? Her får du komplett oversikt over alt fra temperaturer både dag og natt, badetemperaturer og soltimer per dag. Listen viser gjennomsnittlige verdier basert på været det siste året. Antalyakysten   Jan Feb Mar Apr Mai Jun Juli Aug Sep Okt Nov Des Temp....Les mer »

Mat og drikke

Det tyrkiske (ottomanske) kjøkken regnes som et av de mest innflytelsesrike i verden. Maten kan beskrives som enkel, men velsmakende. Frokosten er et lett måltid, vanligvis serveres hvitt brød, ost, honning, grønnsaker og oliven. I Tyrkia er middagen ikke bare en stund der man spiser, men også en tid der man omgås...Les mer »

Reisemålets ABC

Apotek Apotek heter ”eczane” på tyrkisk. Det finnes flere apotek i de fleste byer, og noen har også døgnåpent. De ansatte snakker som oftest engelsk eller tysk. På søndager holder de fleste apotek stengt. Åpningstidene vises ved inngangen eller sjekk også med hotellpersonalet. Bank/minibank/vekslingskontor...Les mer »

Transport i Tyrkia

Dolmuş (minibuss) Minibussene kjører bestemte ruter, men har ingen faste holdeplasser eller tidtabeller. Det er bare å stå ved veien og vinke inn bussen, hvor som helst. Når man har gått på sier man hvor man skal og betaler til sjåføren. Dette er en billig og praktisk måte å ta seg...Les mer »

Helligdager og høytider

Tyrkerne har som nordmenn, sine helligdager og høytider å feire. Våre reisemål blir ikke spesielt berørt av disse, men enkelte statlige selskap og banker vil kunne være stengte. Dato Helligdager og høytider 1. jan Første nyttårsdag 23. apr Frigjøringsdagen og barnas dag 1. mai...Les mer »

Shopping i Tyrkia

Å shoppe i i Tyrkia er gøy! Varene som selges er ofte av god kvalitet. Utvalget på de større stedene er stort og prisene er lave. Du kan besøke alt fra større kjøpesentere til små koselige butikker og markeder. De tradisjonelle markedene består av små butikker som selger det meste. Et...Les mer »