Reisemålets ABC

Apotek

Apotek heter ”eczane” på tyrkisk. Det finnes flere apotek i de fleste byer, og noen har også døgnåpent. De ansatte snakker som oftest engelsk eller tysk. På søndager holder de fleste apotek stengt. Åpningstidene vises ved inngangen eller sjekk også med hotellpersonalet.

Bank/minibank/vekslingskontor

Bankene holder som regel åpent fra 09.00 til 17.00. Enkelte banker stenger mellom 12.00 og 13.00 pga. lunsj. Posten – PTT – har god vekslingskurs. Minibanker og vekslingskontor finnes overalt.

Barn

Dersom du reiser med barn, er det lurt å holde et godt øye med dem; ved bassenget, på lekeplasser og i heiser. La heller ikke barn være alene på balkongen og unngå å plassere stoler etc. i nærheten av balkongrekkverk. Pass også på at barn får i seg nok drikke og ikke blir dehydrert. Bruk solkrem med høy beskyttelsesfaktor.

Bassengområdet

Ved bassenget er det sjelden badevakter. Derfor er det viktig å være oppmerksom på bassengets dybde, og andre forhold.

Tips

Det er vanlig å gi driks til servitører, hotellpersonell og bussjåfører på utflukter. På restaurant er det normalt å gi cirka 10% av totalsummen. Det er ikke nødvendig med driks til dolmuş- og taxisjåfører.

Elektrisitet

220 volt. Strømnettet i Tyrkia er ofte overbelastet. Korte strømavbrudd kan derfor forekomme. Mange hotell har egne strømgeneratorer. Noen hotell har soloppvarmet vann, så tilgang på varmt vann kan variere.

Hav og strand

Sjekk om det finnes et flaggsystem på stranden som gir informasjon om badeforhold og værtype. I så tilfelle - vennligst respekter og følg dette da tidevann og understrømmer kan være farlige. Vær oppmerksom på at det er forbudt å ta med seg steiner, skjell og lignende hjem da dette kan klassifiseres som historiske gjenstander.

Internett

Det finnes tilgang på trådløst internett på de fleste hotellene, men nettet kan oppleves som ustabilt og tregt. Kontakt resepsjonen på ditt hotell for mer informasjon. Alternativt er det flere internettkaféer på de fleste destinasjonene. Der koster det fra 2TL (prisene kan variere) i timen.

Kredittkort

Det sikreste er å bruke minibank i tilknytning til en bank da kan man få hjelp av personalet dersom problemer skulle oppstå.De fleste minibanker aksepterer Visa, Euro- og Mastercard. Diners Club kan benyttes i İş- bankasi. Akbank tar American Express.

Kriminalitet

Kriminaliteten er ikke spesielt høy i Tyrkia, men man bør uansett være oppmerksom og ha kontroll på sine eiendeler. La ikke verdisaker, vesker og mobiltelefoner ligge fremme. Lommetyver og veskenappere finnes også i Tyrkia. Vær ekstra oppmerksom ved besøk på markeder og restauranter og andre områder hvor det er mye folk. Vi anbefaler at man leier en deponeringsboks/safe på hotellet da hotellet ikke er ansvarlig for verdisaker som ligger i rommet. La ingen utenforstående hjelpe deg ved uttak i minibank. Dersom du behøver hjelp til uttak av penger, kontakt bankpersonale.

Marked

De fleste reisemålene arrangerer marked en eller flere ganger i uken. Markedet er vel verdt et besøk og er populært både blant lokalbefolkningen så vel som turistene. På markedet får man tak i alt mellom himmel og jord. De fleste markedene har tekstilvarer og frukt og grønnsaker.

Politi

Ring 155 for å kontakte politi.

Post

Det tyrkiske postvesenet heter PTT. Her kan du poste kort, kjøpe frimerker og telefonkort. Du kan veksle kontanter og reisesjekker, samt ringe. PTT har som regel den beste kursen når du skal veksle eller ta ut penger.

Sykdom

Vi håper selvfølgelig at du unngår å bli rammet av sykdom eller annen skade på ferien. Kontakt din reiseleder dersom du blir syk eller har behov for medisinsk hjelp. Vi samarbeider med kun noen få utvalgte sykehus. Du kan også kontakte hotellresepsjonen, men det kan hende de setter deg i kontakt med et sykehus som Tyrkiareiser ikke samarbeider med. Det er lurt å ta kontakt med forsikringsselskap så snart som mulig for å forhøre deg om hvordan du kan få tilbake penger for dine utlegg. Ta vare på alle kvitteringer og dokumentasjon. Dersom du har vært på sykehus kreves det en friskmelding fra sykehus eller lege før du kan få reise hjem, ellers kan du nektes ombordstigning på flyplassen. Ved akutt behov er alltid hotellresepsjonen den raskeste måten å få kontakt med ambulanse på.

Telefon

Den enkleste og billigste måten å ringe hjem på er å kjøpe telefonkort på PTT.  Med 200 tellerskritt kan du ringe til Norge i ca. 10 min. Man kan risikere å måtte ringe flere ganger. Det kan være vanskelig å komme gjennom. Husk å taste 0047 for å ringe hjem til Norge. Landsnummeret i Tyrkia er 0090 (eller +90 fra mobiltelefon).

Trafikk

Det er en opplevelse å reise rundt på egenhånd i Tyrkia. Mange velger å leie bil. Sørg imidlertid for å sette deg inn i gjeldende trafikkregler og dobbeltsjekk alltid forsikringsvilkårene. Trafikken i Tyrkia er annerledes enn hjemme, så kjør forsiktig.

Transport

De vanligste formene for transport i Tyrkia er buss, minibuss (dolmuş) og taxi. Bussene har faste holdeplasser og tider. Det er billig å ta buss i Tyrkia, men prisene kan variere avhengig av busselskap. Dolmuşene kjører faste strekninger. De har derimot ingen holdeplasser eller tidtabell. Bare stå langs veien og vink den inn. Dette er en billig og praktisk måte å komme seg rundt på. Taxibilene er gule. Alle taxiene skal ha taksameter. Om kvelden og natten er takstene høyere. For lengre turer er det lurt å avtale pris på forhånd.

Vann

Vann heter ”Su” på tyrkisk, og bør ikke drikkes fra kranen. Det inneholder en annen bakterieflora enn hjemme i Norge. Kjøp derfor vann i butikken, og drikk kun det. Husk å drikke mye væske i ferien for å unngå dehydrering.

Utflukter

Opplysninger om våre utflukter finner du i vår informasjonsperm på hotellet. Du kan bestille billetter av våre reiseledere på deres kontakttidspunkter, eller gjennom vårt servicekontor.