På egenhånd i Antalya-området

Gazipaşa

Cirka 40 km øst for Alanya ligger en liten uberørt by som heter Gazipaşa. Hit kan man dra med en minibuss, dolmuş. Gazipaşa har flere likhetstrekk med Alanya som byen så ut for cirka 20-25 år siden. I Gazipaşa er jordbruk den viktigste næringsveien. Byen er kjent for sine gode bananer som vokser på bananplantasjene rundt byen. I omegnen finner man flere historiske ruiner som er datert til årene rundt 2000 f.Kr. som for eksempel ruinene av de gamle romerske byene Selinus og Iotape. Hver fredag er det lokalt frukt- og grønnsaksmarked i byen. I år 2010 startet innenrikstrafikk til Gazipaşas flyplass.

Sapadere Canyon

Cirka en time øst for Alanya oppe i fjellene ligger en sjarmerende by som heter Sapadere Canyon. I Sapadere Canyon er luften sval og oppfriskende og blant klippene sildrer rent og kaldt vann som er drikkevann til innbyggerne i nærliggende byer. Sapadere Canyon er definitivt verd et besøk om du er glad i å vandre i vakker natur. Den ble først åpnet i 2008. Inntil da var det kun lokalbefolkningen i området som kjente til den. Den er cirka 800 meter lang, 400 meter høy og ble dannet av vann, is og vind. Du kommer til å bli betatt av den fantastiske naturen og de små bekkene som fosser forbi og av dyrelivet, spesielt fugler og sommerfugler.

Manavgat

Turiststedet Sides naboby heter Manavgat og er en vanlig tyrkisk by der flesteparten av de som arbeider i Sideregionen bor. Innbyggertallet er cirka 100 000. Byen deles av den vakre Manavgatelven. Cirka 3 km fra sentrum ligger den lokale stoltheten, Selale – en hesteskoformet foss. I Manavgat finns restauranter, hyggelige caféer og massevis av butikker. Her kan man snuble over det meste, både markedsbutikker for den som liker å prute og butikker med faste priser. Hver mandag og torsdag er det marked i byen, Antalya områdets største marked.

Dimçay

Omtrent 15 minutter øst for Alanya, renner elven Dimçay, som er en liten elv med kaldt vann fra Taurusfjellene, og som strekker seg ned til Middelhavet. Langs elven finns en rekke restauranter og serveringssteder som ligger vakkert til. Noen restauranter ligger ved elven og der kan man sitte på flåter ute på vannet og spise og drikke godt. Det finns også andre restauranter som ligger ved elven og som har pool der man kan avkjøle seg. Dimçay er veldig populært både blant tyrkere og turister.

Damlataşgrottan

Om man er man interessert i grotter bør man besøke Damlataşgrotten når man er i Alanya. Damlataşgrotten ligger ved enden av Kleopatrastranden og er en stor kontrast til byens pulserende liv. Inne i grotten finns det fullt av stalaktitter og stalagmitter som er flere tusen år gamle.  Formasjonene er fantastiske og kan sette i gang fantasien. Roen og klimaet har gjort grotten til et av byens mest kjente og besøkte turistmål.

Skipsverftet

Sultan Alaadin Keykubat var byggherre for det mer enn 700 år gamle skipsverftet. Det var også han som fikk bygget Alanyas borg og det Røde Tårnet. På den tiden var Alanya en viktig havneby der blant annet slaver ble skipet ut fra Svartehavet til Egypt. I dag er bygningen ikke i bruk men likevel vakkert opplyst om kvelden og dent kan ses fra store deler av byen. På tyrkisk kalles verftet Tersane.

Det røde Tårnet

Det Røde Tårnet ble bygget i år 1226 og skulle først og fremst beskytte det så viktige skipsverftet. I dag er det en av de best besøkte turistattraksjonene i Alanya. Rundt tårnet finns mange smale skyteskår der soldatene kunne beskytte seg. Det sies at om fienden kom for nær, helte man blant annet kokende vann over angriperne. Tårnet er et av de best kjente landemerkene i byen. Det er også noe av det første man ser når man besøker Alanya. Den røde fargen er lett å se, og det er selvfølgelig derfra bygningen har fått sitt navn. På tyrkisk kalles den Kızıl Kule. I dag benyttes nedre delen av bygningen, som ligger i den gamle havnen, til utstillinger. Disse utstillingene inneholder blant annet gjenstander fra byens selcukske og ottomanske perioder som for eksempel stoffer, arbeidsredskap og våpen. Om man vil kan man ta den lange trappen helt opp til Tårnet og se utsikten derfra.

Historisk muséum

Om du er interessert i Alanyas historie, kan du besøke det historiske museet. Museet som ble bygget i 1967 består av to deler, den etnografiske og den arkeologiske. Her finns funn fra hele området rundt Alanya og samlingen utvides hele tiden. Her kan man blant annet se mynt fra ulike tidsperioder som de osmanske, lykiske og romerske. Museet har også en Herkules statue i bronse. Denne statuen ble funnet 35 km utenfor Alanya og ble en gang forsøkt smuglet ut av Tyrkia, dog uten hell. På museet finns også gamle våpen, håndlagde tepper, klær og et bibliotek. Her finns også eldgamle krukker som ble funnet i havet. Er du interessert i hvordan husene så ut og var innredet tidligere, så kan du se det her.