Historiske steder i Bodrum og Marmaris

Den tyrkiske halvøya Anatolia, tidligere kalt Lilleasia, har gjennom historien vært en del av både det greske– og østromerske riket. I antikken huset dette området flere store byer, og mange av disse er gravd frem og restaurert. For den historieinteresserte finnes det masse å se. 

Efesos

Efesos er en av de mest kjente ruinbyene på vestkysten. Cirka 1000 år f.Kr. ble byen reist for å hedre den Anatoliske modergudinnen, Kybele. Byen vi ser i dag ble grunnlagt av Aleksander den stores etterfølger, Lysimakos, allerede på 300-tallet f.Kr. Men det var først under romertiden at Efesos ble Egeerhavets hovedhavn. Store deler av dagens ruiner stammer fra den tiden. Benytt sjansen til å oppleve dette mesterverket av en by. 

Pamukkale

De spektakulære kalksteinterrassene ved den gamle gresk-romerske og bysantinske byen Hierapolis, har lenge vært en av Tyrkias mest populære severdigheter. Terrassene dannes når vann fra de naturlige varmekildene renner nedover skråningen og blir til kalkstein. De unike travertinene over ulike nivåer er også kjent som «bomullslottet». Gå ikke glipp av en fantastisk dag med bad i Kleopatras egne svømmebasseng. 

Hierapolis

Denne gamle gresk-romerske og bysantinske byen ligger i Denizli-provinsen ved foten av Taurusfjellene. Byen ble grunnlagt av kong Eumenes II i år 190 f.Kr. Her ser du blant annet rester av romerske bad og et stort amfiteater. Byens gravplass, Nekropolis, er med sine fantastiske mausoleer en av de mest populære severdighetene i Hierapolois. Den mest besøkte severdigheten er derimot Pamukkale. Det hvite «bomullslottet» tiltrekker seg lokalbefolkningen så vel som turister. De enorme kalksteinsformasjonene står i dag på UNESCO’s verdensarvliste, og er definitivt verdt et besøk. 

Dalyan /Kanos

På en båttur langs Dalyan-elven kan man i dag se de lykiske gravplassene utgravet i fjellveggen. Gravene stammer fra byen Kaunos og spores tilbake til år 500 f.Kr. Begravelser har vært en høytidelig tradisjon i Lykisk kultur, og det er funnet et 100-talls gravplasser i området.