Historiske steder i Antalya-området

Den tyrkiske halvøyen Anatolia, tidligere kalt Lille-Asia, har gjennom historien vært en del av både det greske – og østromerske riket. I antikken huset dette området flere store byer, og mange av disse er gravd frem og restaurert. For den historieinteresserte finnes det masse å se og her har vi samlet noen av de mest kjente plassene. Noen kan du oppleve sammen med oss, og noen kan du besøke på egenhånd.

Trenger du hjelp med å arrangere en utflukt kan du kontakte oss eller spørre din reiseleder på plass i Tyrkia.
Vi hjelper deg gjerne!

Aspendos

Dette antikkteateret er Antalya-områdets store stolthet. Teateret er svært velbevart, og ser nesten identisk ut som da det ble bygget på 1800-tallet. Om sommeren holdes det fortsatt en rekke forskjellige forestillinger som teater, ballett, orkesterkonserter og danseshow. Sceneveggen er godt bevart med miniatyrtempel og nisjer der det en gang sto statuer. Folk fra hele verden besøker teateret for å oppleve en av de velkjente forestillingene. Aspendos ligger ca. 45 km øst for Antalya. 

Phaselis

Denne byen ligger ca. 17 km øst for Kemer, og hadde sin storhetstid rundt år 0. Den gang var det en blomstrende havneby som ble besøkt av blant annet keiser Hadrian og Aleksander den store. Byen er bygget rundt tre havner med en marmorgate mellom to av havnene. Langs marmorgaten ligger flere interessante bygninger, b.la. et teater og et badehus bygd med et gammelt, gresk sentralvarmesystem kalt hypokaust (varm luft sirkulerer i luftkanaler eller gjennom hull i gulvet). 

Hierapolis

Denne gamle gresk-romerske og bysantinske byen ligger i Denizli-provinsen ved foten av Taurusfjellene. Byen ble grunnlagt av kong Eumenes II i år 190 f.Kr. Her ser du blant annet rester av romerske bad og et stort amfiteater. Byens gravplass, Nekropolis, er med sine fantastiske mausoleer en av de mest populære severdighetene i Hierapolois. Den mest besøkte severdigheten er derimot Pamukkale. Det hvite «bomullslottet» tiltrekker seg lokalbefolkningen så vel som turister. De enorme kalksteinsformasjonene står i dag på UNESCO’s verdensarvliste, og er definitivt verdt et besøk. 

Yanartaş - Chimera

Yanartas har fått navnet oppkalt etter det 2 377 meter høye fjellet med samme navn (Tahtalı Dağ på tyrkisk ). Underjordiske gasskilder har i alle år strømmet gjennom fjellsprekkene og laget flammer som brenner «evig». Urgamle steinkonstruksjoner forteller oss at stedet har blitt besøkt i minst 2000 år. Naturområdet rundt fjellet heter Chimera – oppkalt etter fabeldyret Chimaira (delvis slange, geit og løve). Det ligger ca. 50 km fra Kemer og man tar seg til området ved å gå en kilometerlang trapp. 

Myra

Denne byen lå i den tidligere Lykia-provinsen og hadde sin storhetstid 2-300 år e.Kr. Myra var en viktig havneby og hovedstad i bispedømmet. Her satt blant annet biskop St. Nicholas som overhode. I romertiden (600 -200 år f.Kr.) ble de berømte lykiske fjellgravene uthogget. Sentrum av Myra ligger i dagens Demre – en vanlig tyrkisk by.

Borgen i Alanya

Dette er en severdighet du absolutt burde få med deg om du er i Alanya. Borgen ble bygget som en forsvarsfesting av seldsjukkene på 1200-tallet. Den opptar store deler av den berømte klippen som strekker seg ut i vannet. Det var i dette området det opprinnelige Alanya lå. I dag kan man besøke deler av festningen, blant annet et museum. Fra borgen har man også en fantastisk utsikt over byen med fjellene i bakgrunn. Kızıl Kule – det velkjente røde tårnet bygget av Sultan Allaeidin Keybad er en annen av byens stoltheter. Derfra blir man servert en nydelig utsikt over havet og vestre Alanya. 

Antalya

Denne tidligere romerske havnebyen har i dag nesten en million innbyggere. Utover et livlig folkeliv med en spennende blanding av det vestlige og orientalske er byen vel verdt et besøk for sin historie. Det imponerende bymuseet rommer arkeologiske skatter fra bronsealderen, flere kunstverk fra gresk – og romersk tid og spennende gjenstander fra det osmanske riket. Det er også verdt å besøke Hadrianusporten – et vakkert byggverk i marmor. Det ble laget til ære for keiser Hadrianus som besøkte byen i år 130 e.Kr. 

Perge

Om du ønsker å danne deg et godt bilde av hvordan en romersk by var bygd opp er et besøk til Perge midt i blinken. Her ser du blant annet vannkanaler med to filer og offentlige bad med mosaik og hypokaustsystem (romersk sentralvarmeanlegg hvor varm luft sirkulerer i luftkanaler eller gjennom hull i gulvet). Porten med tvillingtårnene ved inngangen til markedsplassen er også et fascinerende syn, og stammer fra hellensk tid. På markedsplassen er butikkene innhogg i bymuren. Stadion rommer 12 000 mennesker og ligger øst for Alanya. 

Side

Midt i feriefavoritten Side ligger fortsatt ruinene fra en av Romerrikets største havnebyer. Allerede ved inngangen til gamlebyen blir du møtt av spektakulære utgravninger. Museet i byen har sarkofager og kunst fra både gresk og romersk tid, og det det store amfiteateret brukes fremdeles. Her settes det opp alt fra teater og popkonserter til italiensk opera. Idyllisk beliggende ved havnen står restene av Apollon-tempelet. Solnedgangen i bak det fascinerende byggverket er et vakkert og fredfullt syn. 

Termessos

Byen var i sin tid den mest betydningsfulle i Pisidia-regionen nord for Attalya (dagens Antalya). Aleksander den store var spesielt begeistret for Termessos, men anså byen som for stor til å angripe. Utgravningene og ruinene er forholdsvis urørte og noen av de mest interessante i Tyrkia fra denne tiden. I dag finnes også en nasjonalpark i Termessos. Utsikten over dette fantastiske området er verdt besøket alene.

Olympos

Olympos ligger ca. 90 km sør-vest for Antalya (ca. 30 km fra Kemer), og er en av de første byene i det antikke Lykiske riket. Elven Akcay deler byen i to deler med stranden i øst. Historisk sette var Olympos en havneby. Noe som forklarer hvorfor kapteinenes sarkofager fortsatt er å finne i byen.