Reiser til Çıralı

Den lille tyrkiske perlen Cirali ligger langs en tre kilometer lang naturstrand som er omringet av fjell og furuskog. Stranden er rolig, med klart og blått vann. Er man heldig kan man se havskilpaddene Caretta Caretta, som kommer hit for å legge egg. Langs kysten finnes det også små viker med stille, nærmest uberørte strender.

Det er ingen masseturisme eller store hotellkompleks i Cirali, kun små hotell og pensjonater. Hit kommer man først og fremst for å koble av og nyte den vakre naturen, og for å oppleve det antikke Olympos. Omgivelsene rundt Cirali består til stor del av urørt natur og i området dyrkes det også ulike typer frukt og vindruer. Man kan oppleve historiske, antikke ruiner flere steder i naturen. Av den grunn er det viktig å huske på at man ikke kan ta med seg stener eller andre gjenstander hjem, siden de kan være en del av ruinene.

Vil man oppleve den fantastiske naturen på nært hold kan man gå eller sykle. Enkelte hotell har sykler til utlån eller utleie, eller så kan man leie sykler (med barnestoler) i en av de små butikkene. De fleste som kommer til Cirali bruker ferien sin på stranden, hvor det ikke finnes mange distraksjoner. Man kan slappe av, bade, leke i sanden eller leie en kajakk – om man er av den aktive typen. Ta med badesko da stranden består av sand og sten, og vær oppmerksom på at det er en kant til dypt vann et par meter ut i vannet. Solsengene og parasollene tilhører kaféene bak strandveien og er gratis for de som spiser og drikker på kaféene.

I nærheten ligger den antikke byen Olympos, som er en vakker, frodig dal med ruiner fra hellenistisk og romersk tid. Blant de gjengrodde ruinene som finnes igjen i dag er det blant annet restene av et teater og et tempel, samt en antikk gravlund. I nærheten er fjellet Olympos, som i dag er en nasjonalpark med rikt dyr- og planteliv. Det går ingen bilvei til det antikke Olympos, noe som gjør det til en fin destinasjon for en gå- eller sykkeltur.

Omtrent en times gåtur nord for Cirali finner man et fascinerende naturfenomen: den evigbrennende olympiske ilden. Ilden kommer ut fra hull i fjellet, og holdes i live gjennom metangass fra jordens indre. Flammen må ikke slukkes, ettersom det fører til at den olympiske ånden dør. Ilden er oppkalt etter myten om den fryktelige dragen Kimera som sprutet ild. 

Status:
Fullt