Reiser til Alanya

Feriebyen som aldri soverJa, vi elsker Alanya! Nordmenn får ikke nok av denne pulserende feriebyen med varmt klima, herlige strender, restauranter og fornøyelser på rad og rekke. Her blir ferien akkurat så avslappet eller aktiv som du velger selv. Utvalget er stort, og alt er innen rekkevidde.

Alanya = høy trivselsfaktor. Store som små trives i Alanya. Byen har sin egen atmosfære og varme – her finner du en naturlig miks av turisme og byliv. Du trenger ikke gå langt fra hotellet før du er midt i det lokale livet i en moderne tyrkisk by. Områdene rundt byr også på mange spennende opplevelser. Du kan bli med oss på arrangerte utflukter, eller utforske området på egenhånd. 

Den østre stranden er bred og vidstrakt. Kleopatrastranden i vest har finkornet lys sand. Her ligger restaurantene og de livlige strandklubbene tett i tett. Festglad ungdom og andre utelivsglade strømmer hit på kvelds- og nattetid for å besøke de mange barene og diskotekene som holder åpent ut i de små timer.

Fantastisk utsikt over byen får du fra Alanyas flotte middelalderborg. Nedenfor ligger gamlebyen, sentrum og havnen. Fra havnen kan du bli med en av de populære badebåtene på en uforglemmelig dag. Båtene går langs rivieraen og besøker steder du kun får tilgang til via sjøveien.

Alanya er shoppernes eldorado med sitt utvalg av moderne kjøpesentre og tradisjonelle basarområder. Fredagsmarkedet er en fargerik opplevelse med sine bugnende frukt- og grønnsaksboder som mange besøkende setter stor pris på.

Eksperttips

 • Besøk noen av de hyggelige spisestedene ved Dim Çay- elven. Spis nyfanget fisk og kjøl deg ned i elven.
 • Spis frokost og nyt den fantastiske utsikten mot middelalderborgen, Alanyas stolthet.
 • Forlat turistområdet for en dag og oppsøk de lokale smårestaurantene (lokanta) som serverer god tyrkisk husmannskost.
 • Gjør et kupp i basarene hvor du finner alt fra mat og krydder til stoffer og vesker.
 • Besøk den vakre Damlataş- grotten i sentrum av Alanya. Den skal ha et bra klima for astmatikere.

Fakta

 • Innbyggere: Ca. 291 600.
 • Avstand: Antalya 130 km, Side 65 km, Manavgat 60 km.
 • Strand: Den vestre stranden er den kjente Kleopatrastranden. Her er det grovkornet sand. Noen steder er det brådypt, og høye bølger kan forekomme. Den østre stranden er langgrunn og roligere med småstein i vannkanten.
 • Transfer: Ca. 2 timer fra Antalya flyplass til det første hotellet i Alanya.
 • Reisemålsservice: Vi har reiseledere i Alanya som kan treffes på servicetelefon +90 554 830 95 86.
 • Kontor i Alanya: Tyrkiareiser/ Iskandinav Turizm, Saray Mahallesi Eski Antalya Yolu üzeri No: 73 etek Işhani A Blok Kat 2 Daire 12 Alanya.

Video

Alanya på egenhånd

Marked
Gazipaşa
Ca. 40 km øst for Alanya ligger en liten landsby, uberørt av turismen, som heter Gazipaşa. Hit kan man ta seg med en, dolmuş (minibuss). Gazipaşa har flere likhetstrekk med Alanya slik byen så ut for ca. 20-25 år siden. I Gazipaşa er jordbruk den viktigste næringsveien. Byen er kjent for sine bananplantasjer og gode bananer. I området rundt finner man flere historiske ruiner som er datert til årene rundt 2000 f. Kr., blant annet ruinene fra de gamle romerske byene Selinus og Iotape. Hver fredag er det lokalt frukt- og grønnsaksmarked i byen. I 2010 åpnet flyplassen i Gazipaşa som nå også tar i mot chartergjester fra Skandinavia.
Sapadare Canyon
Sapadere Canyon
Setter du kursen østover fra Alanya, vil du etter en times kjøring opp i fjellene komme til en sjarmerende landsby som heter Sapadere Canyon. I Sapadere Canyon er luften sval og oppfriskende, og blant klippene her finner du drikkevannskilden til innbyggerne i nærliggende landsbyer. Sapadere Canyon er definitivt verdt et besøk om du liker å vandre i vakker natur. Dalen ble først åpnet for offentligheten i 2008, og inntil da var det kun lokalbefolkningen som kjente til den. Den er ca. 800 meter lang, 400 meter høy og ble dannet av vann, is og vind. Du kommer til å bli bergtatt av den fantastiske naturen, de mange små fossene og alle plantene, fuglene og sommerfuglene.
Manavgat
Manavgat
Sides naboby heter Manavgat og er kommunesenteret i kommunen Manavgat hvor de fleste av de som arbeider i Sideregionen er bosatt. Innbyggertallet er ca. 100 000. Byen deles av den vakre Manavgatelven. Ca. 3 km fra sentrum ligger den lokale stoltheten, Selale – en hesteskoformet foss. I Manavgat finner du restauranter, trivelige kaféer og utallige butikker. Her kan man snuble over det meste, markedsbutikker for dem som liker å prute og butikker med faste priser. Manavgat har Antalya-områdets største marked, og hver mandag og torsdag er det marked i byen.
Dimcay
Dimçay
Like øst for Alanya renner elven Dimçay; en liten fjellelv med kaldt fjellvann fra Taurusfjellene. Elven har sitt utløp i Middelhavet. Langs elven finnes en rekke restauranter og serveringssteder i vakre omgivelser. På enkelte av restaurantene kan du innta et godt måltid sittende på flåter ute på elven. Andre restauranter tilbyr også basseng hvor man kan avkjøle seg. Dimçay er et veldig populært utfluktssted både blant tyrkere og turister.
Damlatasgrotten
Damlataşgrotten
Dersom man er interessert i grotter, skal man besøke Damlataşgrotten som ligger ved enden av Kleopatrastranden. Grotten er i stor kontrast til byens hektiske hverdag med sitt pulserende liv. Inne i grotten finner du utrolige stalaktitter og stalagmitter som er tusenvis av år gamle. Formasjonene er fantastiske, og roen og klimaet har gjort grotten til en av byens mest kjente og besøkte turistattraksjoner.
Skipsverftet
Skipsverftet
Sultan Alaadin Keykubat var byggherre for det mer enn 700 år gamle skipsverftet. Det var også han som bygget Alanyas borg og det Røde Tårnet. På den tiden var Alanya en viktig havneby hvor blant annet slaver ble sendt fra Middelhavet til Egypt. I dag er bygningen ikke i bruk, men likevel vakkert opplyst om kvelden, og verftet kan sees fra store deler av byen. På tyrkisk kalles verftet Tersane.
Det røde tårnet
Det Røde Tårnet
Det Røde Tårnet ble bygget i 1226 og skulle først og fremst beskytte det da så viktige skipsverftet. Tårnet ligger i den gamle havnen, og er i dag en av de best besøkte turistattraksjonene og kjente landemerkene i Alanya. Det er også noe av det første man ser når man besøker Alanya. Den røde fargen er lett å se, og det er pga. fargen bygningen har fått sitt navn. På tyrkisk kalles tårnet Kızıl Kule. Rundt tårnet finnes mange smale smutthull hvor soldatene kunne beskytte seg. Ryktet sier at dersom fienden kom for nær, helte man kokende vann over angriperne. I dag benyttes nedre del av bygningen til utstillinger. Disse utstillingene inneholder blant annet gjenstander fra byens selcukske og osmanske perioder, som for eksempel stoffer, arbeidsredskap og våpen. Nyt den fantastiske utsikten over Alanya ved å ta trappen opp til toppen av tårnet.
Det historiske museet
Det historiske museet
Benytt sjansen til å besøke det historiske museet i Alanya. Museet som ble bygget i 1967, består av to deler, den etnografiske og den arkeologiske. Her finnes funn fra hele området rundt Alanya, og samlingen utvides kontinuerlig. Man kan også se blant annet mynter fra ulike tidsperioder som den osmanske, lykiske og romerske. Museet har også en Herkules-statue i bronse. Denne statuen ble funnet 35 km utenfor Alanya og ble en gang forsøkt smuglet ut av Tyrkia, dog uten hell. På museet finnes også gamle våpen, håndlagde tepper, klær og bibliotek. Eldgamle krukker som ble funnet i havet er også utstilt. Dersom du er interessert i hvordan husene så ut og var innredet tidligere, så kan du få et godt innblikk her.