Mat og drikke

Den tyrkiske maten er enkel og velsmakendeDet tyrkiske (ottomanske) kjøkken regnes som et av de mest innflytelsesrike i verden. Maten kan beskrives som enkel, men velsmakende. Frokosten er et lett måltid, vanligvis serveres hvitt brød, ost, honning, grønnsaker og oliven.

I Tyrkia er middagen ikke bare en stund der man spiser, men også en tid der man omgås og diskuterer. Tyrkerne selv drikker gjerne raki til maten. Raki ligner den greske ouzo, en drikk som fremstiles ved at man heller 40-prosent alkohol over drueskall og tilsetter anis. Øl heter bira på tyrkisk. Det mest kjente ølet er Efes.

Vil du ha en typisk smaksprøve på det mangfoldige tyrkiske kjøkken, anbefales det å forsøke forrettene (meze) som ofte blir servert sammen med raki. Det er en en samling spennende salater, yoghurtblandinger, fylte grønnsaker med mer.
Dessertene er ofte søte og har fantastiske navn som f.eks Den elskedes lepper (dilberdudagi) og Kvinnenavle (hanim gobegi). En av de vanligste bakstene er Baklava, som er en smørdeigsbakst fylt med valnøtter, pistasjenøtter og fuktet i sukkerlake.

Glem ikke å smake på tyrkisk kaffe, den er sterk og serveres i små kopper. Tyrkisk kaffe skal være “søt som kjærlighet, het som i helvete og så tykk at en man kan gå på overflaten”. Te drikkes derimot av små glass, og er en viktig del av det daglige livet for de fleste her . Det er ikke uvanlig at man blir tilbudt eplete eller tyrkisk te av butikkselgere når man er ute på shopping.

Forretter:
Sigara böreği er butterdeig med fetaost.
Imam bayıldı består av løk og tomatfyllt aubergine.

Kjøttretter:
Döner-kebab er veldig vanlig og består av strimlet kjøtt som serveres i pitabrød.
Adana-kebab består av sterkt krydret kjøtt som serveres på spyd.
Şiş-kebab er kjøtt på spyd.

Fiskeretter:
Ton Balığı er tunfisk.
Karides er reker.
Kalamar er blekksprut.